Vidskepelse

Från Vad är sanning
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vidskepelse är nära besläktad med slumpen och animismen. Därför är det ofta bättre att tala om “den naturliga variationen” och inte använde ordet “slump”. Man sysslar med ockultism när man tillskriver betydelser till naturliga processer och naturlig variation.

En påhittad historia

För att illustrera vidskepelse börjar jag med en påhittad historia.

Det är morgon, du är sen och det regnar och du måste skynda dej till jobbet. Du har försovit dej, dricker snabbt ditt kaffe, har inte tid att be. I hallen kammar du dej snabbt. Regnet öser ner så du fäller upp ditt paraply innan du öppnar ytterdörren. Eftersom du har bråttom råkar du stöta till spegeln, som faller ner på golvet och går sönder. Ingen tid för det nu. Du går till bilen och upptäcker att dina nycklar inte finns i fickan. Tillbaka i huset finner du dem på bordet. När du åker ut på gatan springer en svart katt över vägen. Du hade glömt att tanka i tid och kommer bara halvvägs till jobbet. Om du ändå inte hade smygtittat på dagens horoskop. Månen, solen och planeterna var inte gynnsamma för din stjärnbild.

Historien är ju överdriven, men vem känner inte till principen. Gissa om du kommer att förlora din frid!

Orsaken

Allt beror på vår medfödda begärelse att vilja ha kontrollen över det som sker i våra liv. Det har vi ju aldrig. Vi kan inte ens skydda oss från förkylningar. Men begäret efter denna makt finns hos oss alla. Den yttrar sig i att vilja blidka och/eller härska och härja med makter inom skapelsen. Resultatet kan till slut även bli att vi tror att vi kan manipulera Gud, Skaparen.

Kaffesump, kycklingben, tarotkort, tärningar, södergökar och vad som helst kan få makt över oss om vi tror oss kunna använda sådant för att själv vara i stånd att avvärja olycka eller vinna framgångar.

Magiska nummer

Jag skall ta ett praktiskt exempel med tärningar. Läs inte detta för fort, utan begrunda frågorna.

Tänk dej att du har tre identiska tärningar. Du kastar dessa en för en och det råkar bli 6, 6 och 6.

  • Kommer detta resultat att lämna dej oberörd? – Troligen inte!
  • Var det den naturliga variationen som ledde till resultatet, eller tror du det fanns makter med i spelet?
  • Chansen att få 3 sexor i rad kan man beräkna, den är 1 på 216 gånger. Tänk dej nu att det i stället hade blivit 2, 5 och 1. Hur stor tror du chansen är för det? Svar: Samma!

Tänk dej nu i stället att du har en burk med 216 lotter. Varje lott är märkt med en av de kombinationer man kan få med tre tärningskast. Du vet då säkert att du kommer att få 666 en gång om du plockar alla lotterna en efter en. Kommer detta att ändra din reaktion när du plockar just den lotten?

Hasardspel

Sedan har vi alla som blir förslavade av hasardspel. Vanligtvis tror de att de kan påverka "slumpen" genom tekniker och metoder och mental koncentration. Det blir därmed en slags religion som är mycket nära besläktad med animism och ockultism. Mycket lätt att trilla dit och ta steget fullt ut.

Att inte gå under en stege, eller fälla upp ett paraply inomhus, eller lägga nycklarna på bordet är ju praktiskt sunda råd. Om man går under en stege som någon använder till att måla eller fixa något kan man få färg eller en skiftnyckel i huvudet. Paraplyer är stora och otympliga, man slår lätt omkull något. Om det finns barn i familjen vet man ju aldrig var nycklarna hamnar om de läggs på bordet, och om dörren automatiskt går i lås är det betydligt bättre att ha nycklarna i fickan. Men det blir fel om man ger samma status åt sådana råd som åt skrock om svarta katter, trasiga speglar och södergökar.

Faror för kristna

Att avskilja en regelbunden tid för bön och bibelläsning är en god vana. Men om man får ångest när något händer som stör rutinen är det inte bra. Bönen är ju ett fantastiskt erbjudande. Den får inte ändras till att bli prestation. Som om Gud bara skulle lyssna till bön som uttalas i rätt tid, i rätt omgivning och med rätta ritualer. Då blir bönen lätt ett tvång och en religion i stället för en intim stund tilsammans med Herren.

Jag vet inte hur det är i Sverige, men här där jag bor brukar man predika och säga att de som inte ger tionde och offer och "sår frön" till församlingen kommer att förlora Herrens beskydd. Olyckor kommer att drabba dem och följderna kommer att kosta dem mycket mera än de annars skulle ha gett. Det är sannerligen inte lätt att vara en "glad givare" när man utsätts för sådana förbannelser.

Det är mycket lätt att fastna i tvångstankar och det är vanligtvis svårt att bli av med dem. Guds ord talar om att Gud kan svara på bön innan vi ber. Att sanningen skall göra oss fria. Det är lögnen som binder. Att en av frälsningens frukter är frid av högre kvalitet än den frid världen ger. Att vi får tala med Herren om allt och göra alla våra önskningar kunniga inför honom. Kärlek till sanningen och tacksamhet är det bästa skydd som finns mot allt bindande tvång.

Undvik snarorna

Kasta bort hartassen och andra amuletter. Använd vitlöken under kudden till matlagning. Tacka Herren för frälsningen i stället för att spotta tre gånger och ta i trä. Homeopati är ockult och vidskepelse bättre att inte syssla med det. (Not: Många blandar ihop homeopati med fytoterapi. Dessa har inget med varandra att göra. Fytoterapi heter det när man använder medicinalväxter, inget fel med det.)

Var gränsen går mellan god vana och ritual måste var och en själv bedöma. För mej skulle ett radband och en ikon vara amuletter. Men kanske är det inte det för alla.