Talent

Från Vad är sanning
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Talent var ett viktmått, en slags 'enhet' som användes som standard.

Inledning

Med den standardiserade vikten som utgångspunkt vägde man sedan upp metaller som användes som valuta. På så sätt fick viktmåttet ett finansiellt värde. Det blev ett mynt. Värdet av pengar, eller mynt, på den tiden var t.ex. värdet av den metall de var gjorda av.

Talenten var den högsta viktenhet som användes av grekerna under antiken för att väga mynt och diverse. En grekisk talent silver vägde 26 kilogram. En talent silver är i dagens läge (Maj 2019) värd ungefär 100.000 SKr. I dagens läge en summa som man klarar sig på ett halvt år om man lever ett normalt liv utan överdriven lyx.

Världens största mynt

Världens största mynt, ett så kallat plåtmynt från 1644, finns utställt på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm. Myntet – i ren koppar – är på 10-daler och väger nära 20 kilo.

Det är pengar det

Man behövde en skottkärra i stället för en plånbok när man gick och handlade.

Prestationskramp

De flesta kristna känner Jesu liknelser som kläms in mellan apokalypsens texter och domedagen i Matteus kapitel 25 och 26. Många har fått kramp i magen av liknelsen om de kloka och oförståndiga jungfurna. Vem kan säga att det är solklart vad oljan symboliserar och varför man skall köpa den.

Inte blev det bättre av liknelsen om talenterna. Det var ju pengar. Kunde man kanske köpa olja med dem? Eller handlar talenterna kanske om begåvning? Använder jag mina talanger (låter snarlikt talenter), min begåvning som Gud vill? För annars tycks det ju vara kört.

Och för att liksom slå in spiken ordentligt avslutas det med berättelsen om fåren och getterna som kan få vem som helst att tvivla på om han har gjort tillräckligt för "dessa Jesu minsta bröder".

Hur skall man då läsa detta

Denna sida är inte skriven för att tolka Matteus 26. Avsikten är att förklara ordet "talent". Vill man kunna förstå Matteus 26 måste man ta på sig Det dubbla kärleksbudets "glasögon".

Se även


Det går inte att kommentera i denna wiki. Kommentarer är dock välkomna. Använd en av dessa länkar.

Bloggkommentarer

Anonyma Kommentarer