Ockultism

Från Vad är sanning
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ockultism kommer av latinets: occu'ltus, av o'cculo dölja, förborga. Det är en systematisk användning av det fördolda, till exempel att söka kontakt med andliga krafter bortom den fysiska verkligheten. Ockultism är ett vanligt inslag inom religion.

Kända uttolkare av det ockulta (genom uppenbarelser) anses i vissa religioner vara helgon. Moderna ockulta rörelser räknas ofta till de nyreligiösa rörelserna eller New Age.

Ett annat exempel på ockultism är (öppen) kommunikation med (för utomstående hemliga) symboler. Ett exempel på detta är de att göra djävulstecknet med handen. Det finns många ockulta tecken som görs med händerna. Det påstås även att det skapas reklam och firmamärken (logo) med dolda symboler.

Här finns en lista med ockulta symboler som det är bra att känna igen så att man inte blir lurad.

Sedan finns det risken att man hamnar i konspirationsteorier om man börjar leta efter dolda symboler överallt. Jag skall ge några exempel på detta.

Det sägs att den ikon man valt att representera Google Chome Webläsare består av tre sexor. (Jag har bara fyllt i en av dessa med svart färg.)

Chrome Icon

Men faktiskt liknar ikonen hur man brukar rita en så kallad "iris slutare" som fanns i kameror på den tiden man använde negativ film.

just some caption

Det sägs att om man vänder upp och ner på en Heineken så ser man 666 och ett pentagram.

Heineken beer logo

Men nu är det ju faktiskt så att bryggeriets grundares namn var Gerard Adriaan Heineken (1841–1893) och att 5-armade stjärnor förekommer både här och där.

Jag tror inte att det är nyttigt att syssla med konspirationsteorier det finns mycket fake news om sådant på internet och det räcker gott och väl att känna till öppet konspiratoriska organisationer. Jag länkar till en sådan Human Rights Campaign som specialiserar sig i att aggressivt stödja LBTQ-personer i attacker på alla som inte ger sitt bifall till deras livsstil.

Mer om liknande saker under rubriken Vidskepelse.