Förbön

Från Vad är sanning
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Förbön kallas bön som man uttalar till förmån för någon annan. Förbön kan ske av eget val eller om någon ber om hjälp i bön.

Eget initiativ

Förbön på eget initiativ är troligen den vanligase formen av förbön. De flesta av oss praktiserar den sortens förbön. Förbön är bibliskt.

  • Vi ber om frälsning för nära och kära som ännu inte har valt att ta emot frälsningens nåd.
  • Vi ber att Herren skall välsigna, bevara och beskydda dem vi älskar.

(1 Tim. 2:1-4) Först av allt uppmanar jag till bön, åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan leva ett lugnt och stilla liv, på alla sätt gudfruktigt och värdigt. Detta är gott och rätt inför Gud, vår Frälsare, som vill att alla människor ska bli frälsta och komma till insikt om sanningen. 

Förbön när någon ber om det

Jesus påpekar i (Matt. 6:8) att Vår Himmelske Far "vet vad vi behöver innan vi ber honom om det". Vi skall därför inte "hopa tomma ord på varandra" utan uttrycka oss klart och rakt på sak.

Det är viktigt att förebedjaren tänker på detta och inte blir den som får förtroende i stället för Herren, på grund av vältalighet eller förment fromhet.

Förebedjaren får inte uppträda som medlare!

(1 Tim. 2:5-6a) Gud är en, och en är medlare mellan Gud och människor: människan Kristus Jesus, som gav sig själv till lösen för alla.

Förbön från avlidna

Den katolska läran om att be så kallade "helgon" om förbön är inte biblisk. I (1 Tess. 4:16) talas det om människor som "har dött i Kristus". De kommer att uppstå vid Herrens återkomst, men tills dess är de 'döda'.

Försök till samtal med avlidna kallas spiritism och klassas i Bibeln som en grov synd.

Att anlita avlidna som medlare är synnerligen obibliskt.

Se även

Kommentarer

Det går inte att kommentera i denna wiki. Kommentarer är dock välkomna. Använd en av dessa länkar.

Bloggkommentarer

Anonyma Kommentarer