Antikristlig

Från Vad är sanning
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ordet antikristlig är en gammaldags germansk konstruktion som anger allt som strider mot det "kristliga".

Vad innebär det då att något är "kristligt"? Helt enkelt att den som använder ordet anser att handlingen eller målsättningen är något man förväntar sig av en person som bekänner sig vara kristen.

Följden blir att antikristlig betyder något som strider mot det kristliga eller är en handling eller målsättning som en person som bekänner sig vara kristen inte får syssla med.

Betydelsen (humanistiska konnotationer) är således mycket subjektiv. I nutida politisk debatt talas det mycket om flyktingar och olika politiska partier har diametralt motsatta åsikter om vad som är kristligt. På högerkanten anser man det vara kristligt att nära nog stänga gränserna helt, och på vänsterkanten anser man att man bör ta emot mer flyktingar än man rimligen kan inlemma i samlevnaden. Båda extremerna har förespråkare som anser att de handlar kristligt. Det enda man egentligen säger är att man gillar det och av någon anledning anser det vara etiskt korrekt.

Bibeltrogna kristna kan dock använda ordet mer specifikt. Något som är antikristligt skymmer sikten på frälsningens evangelium eller korrumperar evangelii budskap. I värsta fall hånar både bibeltrogna kristna och allt vad Gud heter.

Antikristligt är allt som handlar om "en annan Jesus" eller "ett annat evangelium" eller "en annan ande".

Men prefixet "anti" har även betydelsen av ersättning för eller komplement till.

  • Finns det verkligen någon människa på jorden som är Jesu ställföreträdare? Ja, många är de antikrister som menar sig klassificera för det ämbetet.
  • Bibeln säger klart och tydligt att det bara finns en medlare mellan Gud och människor. Det är antikristligt att vända sig till en guru, andebesvärjare eller avliden person för att manipulera Gud.
  • Kan vi vara säkra på att vi inte blandar in en eller flera andra andar om vi sysslar med andliga tekniker? Meditation, visualiserande, yoga, .....
  • Bibeln säger klart och tydligt att det bara finns en väg till frälsning. Den som predikar något annat sprider ett antikristligt evangelium.

Det finns ganska gott om "Jesus Plus" evangelier. Jesus + veganism, Jesus + egendomsgemenskap, Jesu + meditation, Jesu + asketism, .....

(Matt. 7:13-15) Gå in genom den trånga porten. Den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. Men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den. Akta er för de falska profeterna. De kommer till er i fårakläder, men i sitt inre är de rovlystna vargar.

Se även

Liberalteologi

Kommentarer

Det går inte att kommentera i denna wiki. Kommentarer är dock välkomna. Använd en av dessa länkar.

Bloggkommentarer

Anonyma Kommentarer